top of page
  • TikTok
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube

Alle oppskrifter

Grovbrød - Familiens favoritt

  • Forfatterens bilde: Enkelbakst
    Enkelbakst
  • 24. okt. 2022
  • 1 min lesing

Oppdatert: 24. mars 2024

ree

Verdens beste og saftigste grovbrød. Så enkelt og godt! Dette brødet har blitt en så stor favoritt her i huset at vi aldri mer trenger å kjøpe brød. Anbefales på det sterkeste.


Ingredienser:

9 dl vann

1/2 pk gjær

1 ss salt

1/2 ts sukker

1,5 dl havregryn

1 ss chiafrø

1 dl solsikkefrø

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

8 dl grovbakst

12 dl hvetemel

50 gram margarin/smør


ree

Slik gjør du:

Bland sammen vann, gjær, sukker og salt. Tilsett havregryn, chiafrø, solsikkefrø, linfrø og sesamfrø. Bland deretter inn grovmel og hvetemel. Elt deigen i 10 minutter. Tilsett romtemperert smør og elt deigen videre i 10 minutter. Hev deigen til dobbel størrelse. Kna sammen deigen, og fordel deigen på 2 brødformer. Hev til dobbel størrelse. Stek brødene midt i ovnen på 225 grader i ca. 40 minutter. Når halve tiden har gått tar du brødene ut av forma, snur de med undersiden opp, før du steker dem videre. Avkjøles på rist.


ree

 
 
 

4 kommentarer


Guest
10. aug.

Grovbrød og bakst: En dypere forståelse av norsk bakekultur

Norsk bakekultur har dype røtter som strekker seg tilbake til vikingtiden, hvor grovbrød ikke bare var næring, men overlevelse. Det mange ikke vet er at våre forfedre utviklet sofistikerte teknikker for å bevare brød i opptil seks måneder - en nødvendighet i et klima hvor kornet bare kunne dyrkes i korte perioder. Denne kunnskapen har formet den moderne norske bakekulturen på måter vi knapt tenker over i dag.

Grovbrødets helsefordeler går langt utover det vi vanligvis hører om fiber og fullkorn. Moderne forskning viser at den naturlige gjeringsprosessen i surdeigsbrød faktisk øker biotilgjengeligheten av mineraler som sink, jern og magnesium med opptil 40%. Dette skjer fordi gjeringen bryter ned fytat, en…

Lik

Eva Munthe-Kaas
Eva Munthe-Kaas
02. des. 2024

Veldig gode brød, min favoritt! Også veldig godt å bruke deigen til rundstykker.

Lik

eilen.walberg
08. nov. 2024

Kjempegode brød, bakt flere ganger. 👌

Lik

theresehyllestad
25. mars 2024

Hvor store former bruker du?

Lik

Ikke glem å registrere deg

Registrer deg å få tilsendt mine oppskrifter

©2018 by Enkel bakst. Proudly created with Wix.com

bottom of page