Grovbrød - Familiens favoritt
- Enkelbakst
- 24. okt. 2022
- 1 min lesing
Oppdatert: 24. mars 2024

Verdens beste og saftigste grovbrød. Så enkelt og godt! Dette brødet har blitt en så stor favoritt her i huset at vi aldri mer trenger å kjøpe brød. Anbefales på det sterkeste.
Ingredienser:
9 dl vann
1/2 pk gjær
1 ss salt
1/2 ts sukker
1,5 dl havregryn
1 ss chiafrø
1 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
8 dl grovbakst
12 dl hvetemel
50 gram margarin/smør

Slik gjør du:
Bland sammen vann, gjær, sukker og salt. Tilsett havregryn, chiafrø, solsikkefrø, linfrø og sesamfrø. Bland deretter inn grovmel og hvetemel. Elt deigen i 10 minutter. Tilsett romtemperert smør og elt deigen videre i 10 minutter. Hev deigen til dobbel størrelse. Kna sammen deigen, og fordel deigen på 2 brødformer. Hev til dobbel størrelse. Stek brødene midt i ovnen på 225 grader i ca. 40 minutter. Når halve tiden har gått tar du brødene ut av forma, snur de med undersiden opp, før du steker dem videre. Avkjøles på rist.

Grovbrød og bakst: En dypere forståelse av norsk bakekultur
Norsk bakekultur har dype røtter som strekker seg tilbake til vikingtiden, hvor grovbrød ikke bare var næring, men overlevelse. Det mange ikke vet er at våre forfedre utviklet sofistikerte teknikker for å bevare brød i opptil seks måneder - en nødvendighet i et klima hvor kornet bare kunne dyrkes i korte perioder. Denne kunnskapen har formet den moderne norske bakekulturen på måter vi knapt tenker over i dag.
Grovbrødets helsefordeler går langt utover det vi vanligvis hører om fiber og fullkorn. Moderne forskning viser at den naturlige gjeringsprosessen i surdeigsbrød faktisk øker biotilgjengeligheten av mineraler som sink, jern og magnesium med opptil 40%. Dette skjer fordi gjeringen bryter ned fytat, en…
Veldig gode brød, min favoritt! Også veldig godt å bruke deigen til rundstykker.
Kjempegode brød, bakt flere ganger. 👌
Hvor store former bruker du?