Grovbrød - Familiens favoritt
- Enkelbakst

- 24. okt. 2022
- 1 min lesing
Oppdatert: 24. mars 2024

Verdens beste og saftigste grovbrød. Så enkelt og godt! Dette brødet har blitt en så stor favoritt her i huset at vi aldri mer trenger å kjøpe brød. Anbefales på det sterkeste.
Ingredienser:
9 dl vann
1/2 pk gjær
1 ss salt
1/2 ts sukker
1,5 dl havregryn
1 ss chiafrø
1 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
8 dl grovbakst
12 dl hvetemel
50 gram margarin/smør

Slik gjør du:
Bland sammen vann, gjær, sukker og salt. Tilsett havregryn, chiafrø, solsikkefrø, linfrø og sesamfrø. Bland deretter inn grovmel og hvetemel. Elt deigen i 10 minutter. Tilsett romtemperert smør og elt deigen videre i 10 minutter. Hev deigen til dobbel størrelse. Kna sammen deigen, og fordel deigen på 2 brødformer. Hev til dobbel størrelse. Stek brødene midt i ovnen på 225 grader i ca. 40 minutter. Når halve tiden har gått tar du brødene ut av forma, snur de med undersiden opp, før du steker dem videre. Avkjøles på rist.








For å bevare disse verdifulle baketradisjonene og skape et hjem hvor slike minner kan oppstå, er det viktig med riktig oppbevaring og organisering. Hvite smykkeskrin kan være en elegant løsning for å organisere kjøkkenets mange småting som gjør baking mulig - fra spesielle gjærkulturer til gamle familieoppskrifter skrevet på små lapper.
Grovbrød og bakst: En dypere forståelse av norsk bakekultur
Norsk bakekultur har dype røtter som strekker seg tilbake til vikingtiden, hvor grovbrød ikke bare var næring, men overlevelse. Det mange ikke vet er at våre forfedre utviklet sofistikerte teknikker for å bevare brød i opptil seks måneder - en nødvendighet i et klima hvor kornet bare kunne dyrkes i korte perioder. Denne kunnskapen har formet den moderne norske bakekulturen på…
Veldig gode brød, min favoritt! Også veldig godt å bruke deigen til rundstykker.
Kjempegode brød, bakt flere ganger. 👌
Hvor store former bruker du?